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Draft rules for local government (principal council) elections using 

the single transferable vote system  

CONSULTATION RESPONSE – DRAFT   

 

Q1a. Do you agree that the draft STV Rules should only include the 

option of manual counting, omitting the option of electronic counting? 

Comments:  

In terms of practical electoral administration implementing a counting 

method such as STV should only realistically be considered when used 

in conjunction with a bespoke electronic count system due to the 

complexity of calculating first preference and transferred votes. 

Nevertheless, as such a system is not being rolled out on an all-Wales 

basis and would likely result in exceptionally high costs to implement, 

coupled with the fact that the 2021 Act does not apply to Town and 

Community Council elections, we concur that manual counting would be 

the only practicable solution, but would still result in severe 

administrative and logistic difficulties for any council looking to 

implement.  

 

Q1b. Should the rules that allow for electronic counting be 

prepared for future elections, in time for local elections held after 

2027? 

Comments: 

Agree, if a solution such as STV is to be progressed as a realistic and 

successful count method alternative after 2027 then the option to 

introduce a possible electronic counting solution needs to be available 

as a potential option for Returning Officers.  

 

Q2. Do you agree that the current requirement to list candidates 

alphabetically by surname should not be changed? 

Comments: 

This is a matter for Welsh Government and we offer no specific 

comment other than to confirm that the current requirement to list 

candidates in alphabetical surname order remains straightforward to 

administer and is clearly understood by candidates, agents and electors.  
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Q3. Do you agree that the guidance to voters explains clearly how 

they should mark the ballot paper in an election under STV? If no, 

please suggest improvements. 

Comments: 

Agree, although we would encourage that any such new guidance is 

thoroughly evaluated by the Electoral Commission and appropriately 

focus group tested.  

 

Q4a. Do you agree with our choice of the Droop quota? 

Comments: 

This is a matter for Welsh Government and we offer no specific 

comment. 

 

Q4b. Do you agree that the steps for calculating the quota as set 

out in Rule 60H and 64L sufficiently clear? 

Comments: 

We agree that the relevant steps for calculating the quota as set out in 

Rule 60H and 64L appear sufficiently clear. 

 

Q5. Do you agree that the rules about the transfer of surplus votes 

are sufficiently clear? 

Comments: 

We agree that the relevant rules around the transfer of surplus votes 

appear sufficiently clear and understandable. 

 

Q6. Do you agree the transfer of surplus votes should not take 

place where it cannot make any material difference to the prospects 

of the continuing candidate with the lowest number of votes? 

Comments: 

Yes, we agree with this common sense principle.  
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Q7. Do you agree that the rules about the exclusion of candidates 

and the subsequent transfer of votes are sufficiently clear? 

Comments: 

Yes, we agree that the rules around the exclusion of candidates and the 

subsequent transfer of votes based on the draft regulation text are 

sufficiently clear.  

 

Q8. Do you agree that the draft STV Rules are sufficiently clear 

about the circumstances under which a ballot paper becomes non-

transferable? 

Comments: 

We agree that the draft STV rules are sufficiently clear in relation to the 

circumstances under which a ballot paper becomes non-transferable. 

 

Q9. Do you agree that the draft STV Rules are sufficiently clear 

about the provision for filling last vacancies? 

Comments: 

We agree that the draft STV rules are clear in relation to the provision for 

filling casual vacancies.  

 

Q10. Do you agree that in elections conducted using STV, a re-

count may be requested in respect of the last completed stage of 

the count only? 

Comments: 

We agree with this common sense principle. 
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Q11. We would like to know your views on the effects that the draft 

STV rules would have on the Welsh language, specifically on 

opportunities for people to use Welsh and on treating the Welsh 

language no less favourably than English. What effects do you 

think there would be? How could positive effects be increased, or 

negative effects be mitigated? 

Comments: 

We believe the relevant rules would likely have neutral impacts in 

relation to the Welsh language.  

 

Q12. Please also explain how you believe the rules could be 

changed so as to have positive effects or increased positive effects 

on opportunities for people to use the Welsh language and on 

treating the Welsh language no less favourably than the English 

language, and no adverse effects on opportunities for people to 

use the Welsh language and on treating the Welsh language no 

less favourably than the English language. 

Comments:  

We believe the relevant rules would likely have neutral effects in relation 

to the Welsh language.  

 

Q13. We have asked a number of specific questions. If you have 

any related issues which we have not specifically addressed, 

please use this space to report them. 

Comments: 

We have no additional comments to make at this time in relation to this 

consultation exercise.  

 

Organisation:  

Neath Port Talbot County Borough Council 

Point of Contact:  

Rhys George (Electoral Services Manager) 

e-mail: r.j.george@npt.gov.uk  


